Otvírací doba:

Po• 14:00 - 21:00
Út• 14:00 - 21:00
St• 14:00 - 21:00
Ct• 14:00 - 21:00
• 14:00 - 22:00
So• 14:00 - 22:00
Ne• 14:00 - 21:00


facebook ico

Spolupracujeme s:


A další spřátelené weby...

Aktualita

Máte obchod, prodejnu, restauraci nebo jiný podnik, ve kterém by jste rádi nabídli naše zboží? Rádi se dohodneme na spolupráci..
Napište nám!

Přejeme Vám dobrý čaj a tvořivou náladu.

Prihlásit se
Cena nákupu: 0 Kč
basket_user_box


Tmavá kalabasa Capibara


header image detail
foto

footer image detail


Běžná cena:
390,- Kč
16,3 EUR
K dispozici:
Ano

 

 ks





foto

Popis:

 

Kalabasa spolu s bombillou slouží k tradičnímu popíjeni maté. Je to vydlabaná tykvička s kovovým brčkem (bombillou) na maté, ze které se tradičně popíjí Yerba Maté. V Jižní Americe je známá již nějakou dobu a mezi příznivci velmi povzbuzujícího nápoje Yerba se tato nádoba rychle stala populární. Nádoby z tykviček na pití Maté dodávají na nevšední atmosféře, ale samozřejmě jsou oblíbené i pro své funkční vlastnosti - neprosakuje, snadná na výrobu, nepálí do ruky atd. Kalabasa je vlastně druh zeleniny - (tykev, dýně) která je vydlabaná, zbavená dužiny a vysušená. Ovšem každou novou kalabasu, je před prvním použitím ještě vhodné připravit (zajetí kalabasy). Nádoba černá, žlutá, melírovaná nebo s puntíky či rytou kresbou - kalabasa na pití Cesmíny vyrobená z tykve totiž vždy ještě obsahuje zbytky dužiny, občas semínka a může i zapáchat (smrdí), je proto důležité kalabasu vyčistit.

Jak tedy správně připravit novou kalabasu před prvním použitím?

Příprava kalabasy v jednoduchých krocích - Currád:

  1. Kalabasu naplníme do 3/4 suchým Yerba maté,
  2. Dolijeme po okraj vodu o teplotě 80°C a necháme 24 hodin stát,
  3. Vyprázdníme Maté z kalabassy,
  4. Důkladně vymyjeme vnitřek vodou,
  5. Pomocí kávové lžičky opatrně vydlabeme zbytky dužiny,
  6. Opět naplníme calabasu do 3/4 čerstvým Maté,
  7. Dolijeme po okraj vodu o teplotě 80°C a necháme 24 hodin stát,
  8. Důkladně vyprázdníme a vymyjeme vnitřek nádobky,
  9. Hotovo.

A teď jak tradičně dobře připravit a vychutnat si Yerba Maté z nové kalabasy? Rituál tradiční přípravy energetického nápoje jihoamerických indiánů je velmi populární a ceněný pro výslednou chuť a požitek z tohoto povzbuzujícího nápoje. 

Tradiční rituál a příprava Yerba Maté - Cesmíny do kalabasy v krocích:

Důležité při této tradiční přípravě je nemíchat v kalabase bombillou obsah Yerba Maté, jednak by se bombila mohla ucpat a hlavně ji už nestrčíte zpět na dno.

  1. Do suché Kalabasy (Mate cup) vsypeme cca 40 g Yerby mate (alespoň polovina až 3/4 calabasy). Toto je ideální množství maté v kalabase, neboť méně znamená slabší požitek a více nedá prostor pro pití.
  2. Otvor Kalabasy přikryjeme dlaní (rukou), otočíme vzhůru a proklepeme. Díky proklepání dnem vzhůru se dostanou jemnější části na dlaň a ty větší vytvoří filtr pro bombilu na dně kalabasy. Zmenší se tak pravděpodobnost ucpaní Bombilly. Proklepat můžete několikrát.
  3. Otočíme kalabasu na bok, tak, aby maté zůstalo na stěně a zvlhčíme ho studenou vodou, aby se na stěnu "přilepilo" Můžeme ho např. přimáčknout lžičkou.
  4. Vrátíme kalabasu do normální polohy – Yerba maté by měla zůstat u stěny a díky tomu je možné vložit Bombillu až na dno kalabasy, kde není Yerba maté.
  5. Do kalabasy zalijeme vlažnější vodu z kohoutku (cca 40ºC) a necháme ji úplně vsáknout do Yerba maté. Poté dolejeme zbytek kalabasy teplou vodou (ideálně 70-80ºC).
  6. Nálev je okamžitě připravený k pití pomocí vložené Bombilly a pije se úplně do konce. Dobrým znamením je srkání. Takto připravené Yerba maté je možné mnohonásobně zalévat. První nálej je určitě nejsilnější, postupným dolíváním vody na další nálevy o stejné teplotě (70-80°C) Maté slábne.

Samozřejmě existuje několik variací na tradiční klasickou přípravu Yerba Mate. Velmi populární je také společenský rituál pití Yerba maté v kruhu přátel, kdy kalabasa putuje dokola z ruky do ruky obdobně jako rituál vodní dýmky. Pro takovou společenskou událost dokonce existuje určitá etiketa rituálu pití Yerba Maté, kde je v celém průběhu důležitá role hostitele, a kterou je vhodné dodržovat.

Cena za kalabasu. Ilustrační foto




Created by obsah.info, 2011 - 2015