Od: 250 Kč (10,42€)
Taiwanský oolong s vůní osmanthu. Jiskrný nálev vydává velmi květovou, příjemnou vůni a jeho chuť je velmi jemná a květově nasládlá.
Popis
Formosa Gui Hua – taiwanský oolong ovoněný Květy Osmantu
Taiwanský oolong s vůní osmanthu. Jiskrný nálev vydává velmi květovou, příjemnou vůni a jeho chuť je velmi jemná a nasládlá. Čaj vydrží mnoho nálevů a zanechá dlouhotrvající aftertaste. Přípravu doporučujeme ideálně stylem gong fu cha v tradiční yixingové konvičce s kalíšky.
Čaje dodáváme vždy z poslední dostupné sklizně.
Orientační návod na přípravu tohoto vícenálevového čaje:
90 °C | 20 – 20 – 30 – 40 – 50 s jednotlivé nálevy | 6 g / 2 dcl |
Složení: polooxidovaný čaj, květy osmantu
Balení a distribuce:
Čaje a byliny rozvažujeme v naší provozovně TAOČAJOVNA z originálních větších balení do uzavíratelných sáčků pro lepší uskladnění a manipulaci. Datum spotřeby je uvedeno na etiketě.
Metod, kterými se podobné vůně u tohoto druhu čajů dosahuje, je několik:
1. Chemická: čaj se postříká doslova ‚parfémem‘ – takové čaje jsou levné (i když běžně se prodávají za cenu neodpovídající kvalitě), intenzivní vůně zmizí po několika prvních nálevech a listy tyto čaje mají zpravidla míchané (dochucování se provádí aby se tyto nekvalitní čaje mohly vůbec prodat).
2. Míchaní s květy: čaj (různé kvality) se zamíchá přímo s květy osmanthu – takové čaje můžou být jak levné tak i dosti drahé, ale rozhodně jsou lepší než čaje uvedené výše.
3. Tradiční metoda: čaj se na určitém stupni zpracování ochucuje extraktem (nebo pylem – každá společnost nebo malá výrobní domácnost má své postupy a velmi neochotně je prozrazuje) květů osmanthu – tyto čaje jsou také velice rozdílné, můžou být velmi drahé a kvalitní nebo i levné (levné lístky a levný extrakt), pořad jsou ale lepší než první metoda.
Nazírání na podobné ochucené čaje se liší, například ortodoxní čínští odborníci je neuznávají vůbec, na Taiwanu se každopádně v poslední době prosadily. Moc dlouhou tradici ovšem tyto čaje nemají, vznikly až ve druhé polovině 20. Století. Náš Gui Hua má nálev žluté barvy s tenkou vůní plnou osmanthových a citrusových tónů, lehce kyselou a osvěžující, která vydrží mnoho nálevů.